Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowy z suszonymi śliwkamiETAP 1:
Do maszyny do pieczenia chleba wkładam wszystkie składniki z wyjątkiem śliwek. Nastawiam program do wypieku zwykłego chleba.
ETAP 2:
Śliwki opłukuję wrzątkiem, suszę i kroję na kawałki wielkości rodzynków. Pod koniec drugiego etapu wyrabiania ciasta (o tym momencie przypomina mi sygnał dźwiękowy w mojej maszynie) wsypuję śliwki, czekam jeszcze do momentu, aż maszyna skończy mieszać i wyłączam program.
ETAP 3:
Wyjmuję mieszadła, wyrównuję wierzch chleba. Zostawiam do wyrośnięcia na ok. 6 godzin po czym nastawiam program samego pieczenia przez godzinę. A dokładniej nastawiam maszynę na program samego pieczenia (1h) i ustawiam timer tak, aby chleb był gotowy za 7 godzin, czyli o poranku.