slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 871]

Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszny pasztet z cukinii oraz kaszy jaglanej. Pasztet jest delikatny oraz łagodny w smaku. Pyszny na ciepło jak i na zimno. Ładnie się kroi i może być smaczną przystawką. Polecam

Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej

Składniki:

Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej
Kaszę przepłukujemy gorącą a następnie zimną wodą. Szklankę wody zagotowujemy i wsypujemy kaszę jaglaną. Na małym ogniu gotujemy przez ok. 15 minut. Ugotowaną kaszę zestawiamy z ognia i odstawiamy aby wystygła.

Cukinię, cebulę oraz czosnek obieramy. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne. Cukinię wraz z cebulą oraz czosnkiem ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru płynu. Do cukinii ścieramy również na tarce ser i mieszamy razem.

Następnie dodajemy oliwę, jajka, ugotowaną kaszę, zioła oraz mąkę kukurydzianą. Wyrabiamy masę na pasztet i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, lekko dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni.