Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowy z płatkami jaglanymi
Do miski wsypujemy mąkę i suche drożdże, sól, cukier, płatki jaglane, konopie z otrębami.
Dodajemy maślankę, olej, mieszamy i zagniatamy. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto na chleb ponownie zagniatamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę.
Dodajemy maślankę, olej, mieszamy i zagniatamy. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto na chleb ponownie zagniatamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę.
Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.