slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Chleb dyniowo - orkiszowo - kukurydziany

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny domowy chlebek. Zrobiłam go na mące orkiszowej oraz kukurydzianej. Do ciasta dodałam również puree z dyni. Chlebek wyszedł pomarańczowy w środku, dość ciężki a jednak puszysty. Upieczcie sami-będzie Wam smakował. Polecam.

Chleb dyniowo - orkiszowo - kukurydziany

Składniki:

Chleb dyniowo - orkiszowo - kukurydziany

 

  • 3/4 szkl gęstego puree z dyni
  • 150 g kefiru naturalnego
  • 1 op. suchych drożdży (7g)
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szkl ciepłej wody
  • 2 szkl mąki orkiszowej białej
  • 1 szkl mąki kukurydzianej
  • oraz: czarny sezam do posypania
  • keksówka 10x18cm

Sposób przygotowania:

Chleb dyniowo - orkiszowo - kukurydziany
Do miski wkładamy puree z dyni oraz wlewamy kefir, oliwę i ciepłą wodę, mieszamy.

Następnie wsypujemy drożdże, sól, cukier oraz obie mąki.

Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.

Potem wyrośnięte ciasto jeszcze krótko zagniatamy i wkładamy do keksówki, smarujemy górę wodą i posypujemy czarnym sezamem. Ponownie przykrywany ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.

Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni.