Sposób przygotowania:
Chleb otrębowy na drożdżachETAP 1:
Otręby żytnie i pszenne włożyć do miski i wymieszać.
ETAP 2:
Zalać wrzątkiem, miskę nakryć folią spożywczą i odstawić, aż otręby będą zimne, najlepiej na kilka godzin.
ETAP 3:
Z drożdży, łyżki letniej wody i dwóch łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty połączyć z zaparzonymi otrębami i pozostałymi składnikami ciasta. Całość dokładnie wyrobić. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Następnie uformować bochenek i przełożyć do keksówki o wymiarach 30x11 cm. Piec 40 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.
ETAP 5:
Upieczony wystudzić na kratce kuchennej.