kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Chleb z otrębami 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowanie ciasta na ten chleb trwa tylko 15min. Zachęcam więc do pieczenia bo chleb jest bardzo smaczny i zdrowy.

Chleb z otrębami 4 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb z otrębami 4

 

  • 2szkl. otrąb owsianych
  • 1szkl. otrąb pszennych
  • 1/2szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 serek(250g) wiejski lekki
  • 4 jajka
  • 1szkl maślanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 op.proszku do pieczenia(takiego na 1kg mąki)
  • 1/2 łyżeczki suszonego kopru
  • 1 ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • bazylia, kminek-jeśli ktoś lubi bardzo aromatyczny chlebek

 

Sposób przygotowania:

Chleb z otrębami 4
Białka oddzielamy od żółtek i ucieramy na sztywno. Suche składniki mieszamy razem. Ser ucieramy z żółtkami i stopniowo dodajemy maślankę (by ciasto nie było zbyt lejące). Całość mieszamy i dodajemy ubitą pianę z białek. Składniki suche łączymy z mokrymi i dokładnie ale delikatnie(łyżką) mieszamy. Wąską blaszkę o wymiarach 12x35cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i od chwili uzyskania temp. 200-220*C pieczemy ok. 1 godz. i 20-30 min.
Chleb z otrębami 4
Należy pamiętać by formę do pieczenia wyłożyć papierem bo inaczej chleb nam się przypali.