Sposób przygotowania:
Chlebuś na lekko słodko -ChałkaKrok 1
Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i szczyptę soli. Wlewamy ciepłe mleko i wbijamy jajko, mieszamy do rozpuszczenia drożdży i cukru.
Krok 2
Do misy wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy składniki mokre, dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło oraz żurawinę. Wyrabiamy ciasto koło 10-15 minut.
Krok 3
Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczka na 2 godziny.
Krok 4
Ciasto pięknie wyrosło, dzielimy je na 6 części i robimy wałeczki. Wyjdą nam dwie chałki. Robimy "warkocze" końcówki zawijamy pod spód. Przekładamy chałki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut. Po 30 minutach wyrośnięte chałki smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Jeszcze ciepła chałkę pokroiłam i posmarowałam dżemem. Pyszna po prostu wyszła.