Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chlebek na rozwodnionym piwie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

W smaku bardzo dobre chlebki. Piwo w ogóle nie jest wyczuwalne, ponieważ podczas pieczenia cały alkohol wyparuje. Chlebki były przeznaczone w całości dla kogoś do poczęstowania, stąd ich brak przekroju.

Chlebek na rozwodnionym piwie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chlebek na rozwodnionym piwie

 

Sposób przygotowania:

Chlebek na rozwodnionym piwie
Tym razem postanowiłam upiec chlebki na rozwodnionym piwie.

Przygotowałam miskę, do której przesiałam wszystkie rodzaje mąk, pomieszałam je łyżką. Dodałam słonecznik oraz pestki dyni ( można je też uprażyć na suchej patelni, ale tym razem tego nie zrobiłam ). Po kolei dodawałam cukier ( za każdym razem należy mieszać ) oraz sól.

Świeże drożdże poskubałam na mniejsze części i wrzuciłam do miski. Piwo najlepiej jeśli będzie w temperaturze pokojowej zmieszałam z wodą i wlałam do miski. Zamieszałam drewnianą łyżką i odstawiłam do wyrośnięcia na okres 20 minut.

Kiedy ciasto podrosło, „odgazowałam je” i przełożyłam do silikonowych foremek. Ponownie odstawiłam do wyrośnięcia, tym razem na 15 minut.

W tym samym czasie nagrzałam piekarnik do temperatury 200 stopni C. Kiedy piekarnik osiągnął docelową temperaturę wsadziłam foremki z ciastem na chlebki.

Piekłam chleby przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze przez 35 minut.

Chlebki najlepiej wystudzić na kratce z piekarnika. Smacznego !
Chlebek na rozwodnionym piwie
Chlebki w formach silikonowych, które pieką się w piekarniku

Tagi:

pieczywo chleb