Sposób przygotowania:
Chlebek na rozwodnionym piwie
Tym razem postanowiłam upiec chlebki na rozwodnionym piwie.
Przygotowałam miskę, do której przesiałam wszystkie rodzaje mąk, pomieszałam je łyżką. Dodałam słonecznik oraz pestki dyni ( można je też uprażyć na suchej patelni, ale tym razem tego nie zrobiłam ). Po kolei dodawałam cukier ( za każdym razem należy mieszać ) oraz sól.
Świeże drożdże poskubałam na mniejsze części i wrzuciłam do miski. Piwo najlepiej jeśli będzie w temperaturze pokojowej zmieszałam z wodą i wlałam do miski. Zamieszałam drewnianą łyżką i odstawiłam do wyrośnięcia na okres 20 minut.
Kiedy ciasto podrosło, „odgazowałam je” i przełożyłam do silikonowych foremek. Ponownie odstawiłam do wyrośnięcia, tym razem na 15 minut.
W tym samym czasie nagrzałam piekarnik do temperatury 200 stopni C. Kiedy piekarnik osiągnął docelową temperaturę wsadziłam foremki z ciastem na chlebki.
Piekłam chleby przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze przez 35 minut.
Chlebki najlepiej wystudzić na kratce z piekarnika. Smacznego !
Przygotowałam miskę, do której przesiałam wszystkie rodzaje mąk, pomieszałam je łyżką. Dodałam słonecznik oraz pestki dyni ( można je też uprażyć na suchej patelni, ale tym razem tego nie zrobiłam ). Po kolei dodawałam cukier ( za każdym razem należy mieszać ) oraz sól.
Świeże drożdże poskubałam na mniejsze części i wrzuciłam do miski. Piwo najlepiej jeśli będzie w temperaturze pokojowej zmieszałam z wodą i wlałam do miski. Zamieszałam drewnianą łyżką i odstawiłam do wyrośnięcia na okres 20 minut.
Kiedy ciasto podrosło, „odgazowałam je” i przełożyłam do silikonowych foremek. Ponownie odstawiłam do wyrośnięcia, tym razem na 15 minut.
W tym samym czasie nagrzałam piekarnik do temperatury 200 stopni C. Kiedy piekarnik osiągnął docelową temperaturę wsadziłam foremki z ciastem na chlebki.
Piekłam chleby przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze przez 35 minut.
Chlebki najlepiej wystudzić na kratce z piekarnika. Smacznego !