Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z cebulą i czosnkiem niedźwiedzim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pszenny chleb na zakwasie pszennym z dodatkiem świeżych drożdży, suszonej i smażonej cebuli i z czosnkiem niedźwiedzim...

Chleb z cebulą i czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

Chleb z cebulą i czosnkiem niedźwiedzim

Zaczyn:

  • 3 łyżki pszennego zakwasu
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000

Rozczyn drożdżowy:

Ciasto właściwe:

Sposób przygotowania:

Chleb z cebulą i czosnkiem niedźwiedzim

Etap 1

Chleb z cebulą i czosnkiem niedźwiedzim
Pszenny zakwas wymieszany z wodą i mąką.

Zaczyn: Zakwas przełożyć wieczorem do miski. Dodać do niego wodę i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na noc w temperaturze pokojowej.

Etap 2

Chleb z cebulą i czosnkiem niedźwiedzim
Rozczyn przygotowany z mleka drożdży cukru i mąki.

Rozczyn drożdżowy: Na drugi dzień drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i pół szklanki mąki, odłożyć na kilkanaście minut.

Etap 3

Chleb z cebulą i czosnkiem niedźwiedzim
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 4

Chleb z cebulą i czosnkiem niedźwiedzim
Woda zaczyn i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać zaczyn z zakwasem, rozczyn drożdżowy i wodę, wymieszać.

Etap 5

Chleb z cebulą i czosnkiem niedźwiedzim

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 6

Chleb z cebulą i czosnkiem niedźwiedzim

Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 7

Chleb z cebulą i czosnkiem niedźwiedzim

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydro pieczenie przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 25-30 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

chleb