Sposób przygotowania:
Chleb z cebulą i czosnkiem niedźwiedzimEtap 1

Zaczyn: Zakwas przełożyć wieczorem do miski. Dodać do niego wodę i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na noc w temperaturze pokojowej.
Etap 2

Rozczyn drożdżowy: Na drugi dzień drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i pół szklanki mąki, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 3

Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 4

Do sypkich składników dodać zaczyn z zakwasem, rozczyn drożdżowy i wodę, wymieszać.
Etap 5

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 6

Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 7

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydro pieczenie przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 25-30 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.