Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Chleb z otrębami i słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chleb z otrębami i słonecznikiem

Chleb z otrębami i słonecznikiem

Składniki:

Chleb z otrębami i słonecznikiem

 

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szklanki letniej wody
  • 3/4 szklanki otrąb owsianych
  • 1/3 szklanka ziaren słonecznika
  • 2 i 1/2 dkg świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z otrębami i słonecznikiem
Do ciepłej wody dodać pokruszone drożdże i cukier.Nie mieszać -odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski wymieszać z otrębami,posiekanym ziarnem słonecznika , solą i oliwą.Dodać rozczyn i dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut czasu przykryte czystą ściereczką aby wyrosło.Ciasta przełożyć do blaszki(małe korytko) wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej dodatkowo oliwą. Zostawić do wyrośnięcia no około pół godziny.Piec przez ok.50 minut w 180 stopniach . Pod koniec pieczenia można spryskać zimną wodą , wtedy uzyskamy chrupiącą skórkę.

Tagi:

chleb