zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb pszenno grahamowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

chlebek z maki pszennej i graham

Chleb pszenno grahamowy

Składniki:

Chleb pszenno grahamowy

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g mąki graham typ 1850
  • 500 ml letniej wody
  • 8 łyżek oleju o smaku oregano
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno grahamowy
Drożdże zasypać cukrem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wlać wodę, olej i dodać sól. Wymieszać te składniki i dodać obie mąki. Ponownie wymieszać i wyrobić ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, przełożyć do dwóch foremek keksowych i znów zostawić aby chleby wyrosły. Gdy wyrosną spryskać zimną wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.

Tagi:

chleb