Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne Święta, jak za dawnych lat są z domowym pieczonym chlebem, czasami warto wrócić do dawnych tradycji.

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Składniki:

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

 

  • 1 kg maki pszennej typ. 650
  • 3 łyżeczki soli
  • 600 ml wody letniej
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • Mak do posypki

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

I

Chleb pszenny na zakwasie żytnim
Przygotowanie wszystkich składników do wyrobienia chleba.

1. Do miski wsypuję mąkę pszenną, sól, dodaję zakwas, wlewam wodę, dokładnie mieszam.

II

Chleb pszenny na zakwasie żytnim
Wyrabianie ciasta, wyrastanie i pieczenie.

2. Ciasto przekład do misy od miksera i miksuję na szybkich obrotach około 10 minut.
3. Następnie ciasto przekładam do podłużnej formy wysmarowanej olejem, wyrównuję wierzch ciasta łyżką namoczoną w wodzie, posypuje makiem i odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia.
4. Po tym czasie chleb piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.

III

5. Po upieczeniu studzę, chleb gotowy.
6. Smacznego.