Sposób przygotowania:
Chleb na zakwasie z czarnuszką
Przygotować robot z końcówką hakową. Do misy wlać zakwas, dodać czarnuszkę oraz wsypać sól i mąkę i wymieszać. W trakcie mieszania dolewać wodę i potem wyrabiać ciasto przez 10 minut.
Formę keksową o wymiarach 11 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przełożyć ciasto, wyrównać zmoczoną w wodzie dłonią powierzchnię i zakryć blaszkę ściereczką. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na kilka godzin do czasu aż ciasto podwoi objętość.
Gdy ciasto podwoi objętość wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni ( na dno wstawić naczynie z wodą ) i piec 20 minut. Kolejne 20 minut piec przy zmniejszonej temperaturze do 200 stopni.
Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce owinięty ściereczką.
Formę keksową o wymiarach 11 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przełożyć ciasto, wyrównać zmoczoną w wodzie dłonią powierzchnię i zakryć blaszkę ściereczką. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na kilka godzin do czasu aż ciasto podwoi objętość.
Gdy ciasto podwoi objętość wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni ( na dno wstawić naczynie z wodą ) i piec 20 minut. Kolejne 20 minut piec przy zmniejszonej temperaturze do 200 stopni.
Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce owinięty ściereczką.