zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb na zakwasie z czarnuszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pyszny chleb na żytnim zakwasie z czarnuszką. Wiem, że czarnuszkę nie każdy lubi ale ja tak więc od czasu do czasu dodaję ją do pieczywa.

Chleb na zakwasie z czarnuszką

Składniki:

Chleb na zakwasie z czarnuszką

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie z czarnuszką
Przygotować robot z końcówką hakową. Do misy wlać zakwas, dodać czarnuszkę oraz wsypać sól i mąkę i wymieszać. W trakcie mieszania dolewać wodę i potem wyrabiać ciasto przez 10 minut.

Formę keksową o wymiarach 11 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przełożyć ciasto, wyrównać zmoczoną w wodzie dłonią powierzchnię i zakryć blaszkę ściereczką. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na kilka godzin do czasu aż ciasto podwoi objętość.

Gdy ciasto podwoi objętość wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni ( na dno wstawić naczynie z wodą ) i piec 20 minut. Kolejne 20 minut piec przy zmniejszonej temperaturze do 200 stopni.

Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce owinięty ściereczką.

Tagi:

chleb pieczywo