Sposób przygotowania:
Chleb razowy na zakwasie z pestkami dyni
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy płatki orkiszowe i owsiane, pestki dyni, ziarna lnu, miód, sól oraz zakwas, wlewamy wodę.
Drewnianą łyżka mieszamy wszystkie składniki, miskę przykrywamy, odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 8 godzin.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy płatkami orkiszowymi, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.
Drewnianą łyżka mieszamy wszystkie składniki, miskę przykrywamy, odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 8 godzin.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy płatkami orkiszowymi, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.