Sposób przygotowania:
Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasąETAP 1
ZACZYN: Zakwas, wodę oraz mąkę łączymy ze sobą. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 12 godzin.
ETAP 2
Formę na chleb smarujemy olejem i oprószamy otrębami.
ETAP 3
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, sól oraz sezam. Całość mieszamy stopniowo dolewając wody. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale lekko lejące.
ETAP 4
Połowę ciasta wykładamy do przygotowanej formy. Wzdłuż ciasta, przez środek układamy białe kiełbaski. Przykrywamy je pozostałym ciastem.
ETAP 5
Formę z ciastem wkładamy do piekarnika, w którym załączamy tylko światełko. Ciasto rośnie około 6 godzin. Po tym czasie piekarnik włączamy na 230°C. W tej temperaturze chleb pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 200°C. Pieczemy kolejne 30 minut. Gotowy chleb wyjmujemy, przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy na kratce.
Smacznego