SUPERPRZEPIS

Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 22
Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą Więcej zdjęć (3)

Kto piecze domowe chlebki, wie, że nie ma nic lepszego. Chleb spożywamy codziennie, także w Świąteczne dni. Warto więc, by takiemu pieczywu nadać Świątecznego akcentu.

Składniki:

Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą

Składniki na przygotowanie zaczynu :

  • 0,5 szklanki zakwasu żytniego (dokarmionego około 10-12 godzin wcześniej)
  • 120 ml wody
  • 100 g mąki żytniej typ 720

Po około 12 godzinach do zaczynu dodajemy:

Dodatkowo:

  • Olej oraz otręby do wysypania formy,
  • 2 -3 białe kiełbaski

Sposób przygotowania:

Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą

ETAP 1

Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą
Składniki zaczynu pozostawiamy na 12 godzin

ZACZYN: Zakwas, wodę oraz mąkę łączymy ze sobą. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 12 godzin.

ETAP 2

Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą
Przygotowujemy formę na chleb smarując ją olejem i oprószając otrębami

Formę na chleb smarujemy olejem i oprószamy otrębami.

ETAP 3

Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą
Łączymy ze sobą składniki ciasta

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, sól oraz sezam. Całość mieszamy stopniowo dolewając wody. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale lekko lejące.

ETAP 4

Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą
Kiełbasę wykładamy wzdłuż formy

Połowę ciasta wykładamy do przygotowanej formy. Wzdłuż ciasta, przez środek układamy białe kiełbaski. Przykrywamy je pozostałym ciastem.

ETAP 5

Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą
Gdy ciasto wyrośnie włączamy piekarnik i pieczemy chleb

Formę z ciastem wkładamy do piekarnika, w którym załączamy tylko światełko. Ciasto rośnie około 6 godzin. Po tym czasie piekarnik włączamy na 230°C. W tej temperaturze chleb pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 200°C. Pieczemy kolejne 30 minut. Gotowy chleb wyjmujemy, przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy na kratce.
Smacznego


Tagi:

chleb pieczywo