bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Uwielbiam pieczywo na naturalnym zakwasie , długo zachowuje świeżość i jest wilgotny. Staram się nie kupować pieczywa, wolę piec sama.

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Składniki:

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

 

 

 

  • 1 szklanka otrąb pszennych

 

  • 1 łyżka cukru

 

 

  • 1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego

 

  • 4,5 szklanki letniej wody

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Do dużej miski wsypujemy obydwie mąki, sól,cukier. Dodajemy zakwas i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki .Dwie keksówki (31 x 12 cm.) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto chlebowe. Przykrywamy bawełniana ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut. Upieczony chleb układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Tagi:

chleb