Sposób przygotowania:
Orkiszowy chleb na zakwasie z ziarnami
Do miski przesiewamy mąkę jasną, dodajemy pozostałe składniki oraz wodę, wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Ciasto odgazowujemy, przekładamy do formy (13x24cm.)wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika, przykrywamy bawełniana ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-6 godzin do wyrośnięcia.
Chleb wstawiamy do piekarnika i pieczemy prze 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier do pieczenia i układamy na metalowej kratce, pozostawiam do ostudzenia.
Ciasto odgazowujemy, przekładamy do formy (13x24cm.)wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika, przykrywamy bawełniana ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-6 godzin do wyrośnięcia.
Chleb wstawiamy do piekarnika i pieczemy prze 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier do pieczenia i układamy na metalowej kratce, pozostawiam do ostudzenia.