bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Orkiszowy chleb na zakwasie z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Chleb jest bardzo smaczny i zdrowy, po upieczeniu jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Takie świeże pieczywo najlepiej lubię tylko z samym masłem.

Orkiszowy chleb na zakwasie z ziarnami

Składniki:

Orkiszowy chleb na zakwasie z ziarnami

 

  • 350 gram mąki orkiszowej jasnej
  • 0,5 szklanka mąki orkiszowej graham
  • 1/3 szklanka aktywnego zakwasu
  • 1/4 szklanki płatków orkiszowych
  • 1/4 szklanki otrąb owsianych
  • 1/4 szklanki ziaren lnu
  • 1/4 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
  • 300 ml. letniej wody
  • ziarna słonecznika do posypania chleba

Sposób przygotowania:

Orkiszowy chleb na zakwasie z ziarnami
Do miski przesiewamy mąkę jasną, dodajemy pozostałe składniki oraz wodę, wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Ciasto odgazowujemy, przekładamy do formy (13x24cm.)wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika, przykrywamy bawełniana ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-6 godzin do wyrośnięcia.

Chleb wstawiamy do piekarnika i pieczemy prze 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier do pieczenia i układamy na metalowej kratce, pozostawiam do ostudzenia.   

Tagi:

chleb pieczywo