Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Chleb pszenny na żytnim zakwasie z keksówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chleb pszenny na żytnim zakwasie z keksówki to pyszny domowy wypiek który pysznie smakuje i rewelacyjnie pachnie.

Chleb pszenny na żytnim zakwasie z keksówki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb pszenny na żytnim zakwasie z keksówki

 

  • 370 g mąki pszennej typ 650
  • 130 g zakwasu żytniego
  • 1 łyżeczka soli
  • około 250 ml wody

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny na żytnim zakwasie z keksówki
Do miski wsypuję mąkę i sól - mieszam, następnie dodaję zakwas i wodę (jeżeli zakwas jest słaby można dodać odrobinę drożdży) - wyrabiam na jednolite ciasto. Przekładamy do formy w której ma rosnąć (u mnie keksówka wysmarowana smalcem). Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia (około 4-5 godzin).

Następnie oprószamy górę mąką. Nagrzewamy do 220 stopni piekarnika, zmniejszamy grzanie do 200 stopni zaraz po włożeniu chleba i pieczemy około 45 - 50 minut. (do zarumienienia).

Studzimy na kratce.
Chleb pszenny na żytnim zakwasie z keksówki
Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia
Chleb pszenny na żytnim zakwasie z keksówki
Chleb pszenny na żytnim zakwasie z keksówki
Chleb pszenny na żytnim zakwasie z keksówki
Chleb pszenny na żytnim zakwasie z keksówki