Sposób przygotowania:
Chleb pszenny na żytnim zakwasie z keksówki
Do miski wsypuję mąkę i sól - mieszam, następnie dodaję zakwas i wodę (jeżeli zakwas jest słaby można dodać odrobinę drożdży) - wyrabiam na jednolite ciasto. Przekładamy do formy w której ma rosnąć (u mnie keksówka wysmarowana smalcem). Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia (około 4-5 godzin).
Następnie oprószamy górę mąką. Nagrzewamy do 220 stopni piekarnika, zmniejszamy grzanie do 200 stopni zaraz po włożeniu chleba i pieczemy około 45 - 50 minut. (do zarumienienia).
Studzimy na kratce.
Następnie oprószamy górę mąką. Nagrzewamy do 220 stopni piekarnika, zmniejszamy grzanie do 200 stopni zaraz po włożeniu chleba i pieczemy około 45 - 50 minut. (do zarumienienia).
Studzimy na kratce.


