Sposób przygotowania:
Tartaletki jajeczno - szczawiowe
Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli, masło i jajko. Zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy do lodówki owinięte w folię.
Szczaw oczyszczamy, płuczemy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak, wysmażamy i przestudzamy.
Jajka lekko ubijamy, dodajemy szczaw, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starty ser i mieszamy.
Foremki wykładamy rozwałkowanym ciastem i podpiekamy kilka minut pod obciążeniem. Następnie wypełniamy nadzieniem, posypujemy resztką sera i zapiekamy ok 20 minut w 180 stopniach.
Szczaw oczyszczamy, płuczemy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak, wysmażamy i przestudzamy.
Jajka lekko ubijamy, dodajemy szczaw, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starty ser i mieszamy.
Foremki wykładamy rozwałkowanym ciastem i podpiekamy kilka minut pod obciążeniem. Następnie wypełniamy nadzieniem, posypujemy resztką sera i zapiekamy ok 20 minut w 180 stopniach.
marietta