Sposób przygotowania:
Bułeczki z młodą kapustą
Połówki żółtego grochu namoczyć kilka godzin, przepłukać i gotować do miękkości w świeżej wodzie ok.45 minut.
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i razem z cebulą i marchewką poszatkować.
Wszystko przełożyć do większej miski, suto posypać solą, wygnieść, przykryć i odstawić na ok jedną godzinę.
Potem przełożyć do garnka, zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem ok 15 minut.
Ugotowany groch dodać do kapusty. Doprawić pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
Przestudzić, odcisnąć z nadmiaru wody, doprawić.
Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie, przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, ciętą trawę cytrynową, curry, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy długie prostokąty, nakładamy farsz zostawiając wolne boki. Po środku rozkładamy rząd ogórków korniszonów, całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty. Na ozdoby zostawiamy niewielką ilość ciasta, którą wałkujemy bardzo cieniutko i wycinamy ozdoby.
Bułeczki odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i solą.
Pieczemy w 180 C, kilkadziesiąt minut, do przyrumienienia.
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i razem z cebulą i marchewką poszatkować.
Wszystko przełożyć do większej miski, suto posypać solą, wygnieść, przykryć i odstawić na ok jedną godzinę.
Potem przełożyć do garnka, zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem ok 15 minut.
Ugotowany groch dodać do kapusty. Doprawić pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
Przestudzić, odcisnąć z nadmiaru wody, doprawić.
Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie, przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, ciętą trawę cytrynową, curry, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy długie prostokąty, nakładamy farsz zostawiając wolne boki. Po środku rozkładamy rząd ogórków korniszonów, całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty. Na ozdoby zostawiamy niewielką ilość ciasta, którą wałkujemy bardzo cieniutko i wycinamy ozdoby.
Bułeczki odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i solą.
Pieczemy w 180 C, kilkadziesiąt minut, do przyrumienienia.