Sposób przygotowania:
Chleb na zakwasie z dynią i maślanką
Wieczorem wrzucić do miski zakwas żytni, dodać puree z dyni (pieczonej) i dodać maślankę. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wymieszać do otrzymania jednolitej masy, przykryć ściereczką i zostawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień do misy robota wsypać mąkę i sól. Dodać zawartość miski i zagnieść jednolite ciasto (można dodać odrobinę wody, gdy ciasto jest zbyt zwarte, to zależy od gęstości maślanki i puree, ja wody już nie dodawałam). Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować, przełożyć do dużej keksówki wyścielonej papierem. Oprószyć wierzch mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2,5-3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 10 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 30-35 minut. Wystudzić na kratce.