Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb na zakwasie z dynią i maślanką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Fantastyczny chleb na zakwasie. Z dynią i maślanką. Wilgotny, sprężysty, zachęcam do wypróbowania.

Chleb na zakwasie z dynią i maślanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na zakwasie z dynią i maślanką

 

  • Zaczyn:
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 200 g puree z dyni
  • 200 g maślanki
  • Ciasto właściwe:
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 2 płaskie łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie z dynią i maślanką
Wieczorem wrzucić do miski zakwas żytni, dodać puree z dyni (pieczonej) i dodać maślankę. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wymieszać do otrzymania jednolitej masy, przykryć ściereczką i zostawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień do misy robota wsypać mąkę i sól. Dodać zawartość miski i zagnieść jednolite ciasto (można dodać odrobinę wody, gdy ciasto jest zbyt zwarte, to zależy od gęstości maślanki i puree, ja wody już nie dodawałam). Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować, przełożyć do dużej keksówki wyścielonej papierem. Oprószyć wierzch mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2,5-3 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 10 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 30-35 minut. Wystudzić na kratce. 
Chleb na zakwasie z dynią i maślanką
Wieczorem wrzucić do miski zakwas żytni, dodać puree z dyni (pieczonej) i dodać maślankę. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wymieszać do otrzymania jednolitej masy, przykryć ściereczką i zostawić na całą noc w temperaturze pok
Chleb na zakwasie z dynią i maślanką
Na drugi dzień do misy robota wsypać mąkę i sól. Dodać zawartość miski i zagnieść jednolite ciasto (można dodać odrobinę wody, gdy ciasto jest zbyt zwarte, to zależy od gęstości maślanki i puree, ja wody już nie dodawałam).
Chleb na zakwasie z dynią i maślanką
Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny.
Chleb na zakwasie z dynią i maślanką
Po tym czasie ciasto odgazować, przełożyć do dużej keksówki wyścielonej papierem. Oprószyć wierzch mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2,5-3 godziny do wyrośnięcia.