Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb na zakwasie z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kiedyś upieczenia chleba na zakwasie wydawało mi się bardzo trudne... Nic bardziej mylnego... Upieczenia takiego chlebka wymaga jednak cierpliwości:)

Chleb na zakwasie z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na zakwasie z kaszą jaglaną

 

  • Zaczyn:
  • 3 łyżki pszennego zakwasu
  • 2/3 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • 1/2 woreczka kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie z kaszą jaglaną
Zaczyn: Zakwas przełożyć do miski, dodać do niego połowę mąki i połowę wody, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odłożyć na całą noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia rano do zaczynu dodać resztę mąki i resztę wody, wymieszać, przykryć i odłożyć na ok. 4 godziny. Ciasto właściwe: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, ostudzić, wysypać z woreczka. Mąkę wymieszać z solą i otrębami. Do sypkich składników dodać kaszę, cały zaczyn i wodę. Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować delikatnie je składając i przełożyć do małej keksówki. Przykryć i odłożyć na kolejne 3 godziny w ciepłe miejsce. Chleb piec w 220 stopniach w piekarniku ustawionym na hydropieczenie (jak piekarnik nie ma tej funkcji, to na jego dole umieścić naczynie z wodą) przez ok. 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Chleb piec kolejne 25 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, studzić na kratce.
Chleb na zakwasie z kaszą jaglaną
Pszenny zakwas wymieszany z żytnią mąką i ciepłą wodą.
Chleb na zakwasie z kaszą jaglaną
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Chleb na zakwasie z kaszą jaglaną
Ugotowana kasza zaczyn i woda dodane do sypkich składników.
Chleb na zakwasie z kaszą jaglaną
Podrośnięte i odgazowane ciasto przełożone do foremki.