Sposób przygotowania:
Chleb na zakwasie z kaszą jaglaną
Zaczyn: Zakwas przełożyć do miski, dodać do niego połowę mąki i połowę wody, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odłożyć na całą noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia rano do zaczynu dodać resztę mąki i resztę wody, wymieszać, przykryć i odłożyć na ok. 4 godziny. Ciasto właściwe: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, ostudzić, wysypać z woreczka. Mąkę wymieszać z solą i otrębami. Do sypkich składników dodać kaszę, cały zaczyn i wodę. Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować delikatnie je składając i przełożyć do małej keksówki. Przykryć i odłożyć na kolejne 3 godziny w ciepłe miejsce. Chleb piec w 220 stopniach w piekarniku ustawionym na hydropieczenie (jak piekarnik nie ma tej funkcji, to na jego dole umieścić naczynie z wodą) przez ok. 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Chleb piec kolejne 25 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, studzić na kratce.