Sposób przygotowania:
Pszenny chleb na zakwasie z płatkami orkiszowymiETAP 1:
Płatki orkiszowe uprażyć na suchej patelni, mieszając aby się nie przypaliły, odstawić do wystygnięcia.
W wodzie rozpuścić golden syrup, dodać aktywny zakwas i wymieszać. Dodać obie mąki, uprażone płatki i wyrabiać mikserem około 10 minut. Dodać sól i dalej wyrabiać około 5 minut.
ETAP 2:
Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto przełożyć do dwóch wysmarowanych masłem i obsypanych mąką foremek o wymiarach 23x13 cm. Odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Wstawić do nagrzanego do 250°C piekarnika i piec 10 minut, na dno piekarnika wrzucić garść kostek lodu. Wypuścić parę z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.