Sposób przygotowania:
Pszenny chleb na zakwasie
Zaczyn: Zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego wodę i mąkę, dokładnie wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odłożyć na ok. 10 godzin w ciepłe miejsce. Ciasto właściwe: Szklankę mąki odłożyć do podsypywania ciasta. Resztę mąki przesypać do miski, zalać wodą, wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 1 godzinę. Po tym czasie dodać sól i cały zaczyn. Zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny. Co godzinę ciasto odgazować, zagniatając jego brzegi do środka i podsypując delikatnie mąką. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części. Dwa sitka wyłożyć czystymi ściereczkami, obficie posypać mąką. Z obu części ciasta delikatnie uformować kulę, zagniatając brzegi do środka. Ciasto przełożyć na ściereczki w sitkach gładką stroną do dołu, przykryć i odłożyć na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na hydropieczenie (lub na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu). Chleb piec w 250 stopniach przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Chleb piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.