kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 701]

SUPERPRZEPIS

Chleb pszenny z tuńczykiem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na bardzo pyszny chleb z dodatkiem tuńczyka i tartej marchewki oraz suszonych płatków pomidorowych. Smak chleba jest lekko wytrawny. Polecam.

Chleb pszenny z tuńczykiem i marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny z tuńczykiem i marchewką

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • opakowanie suchych drożdży ( 7 g )
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • puszka tuńczyka ( 185 g )
  • 3 łyżki z czubkiem startej marchewki
  • 1 łyżka chia
  • 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z tuńczykiem i marchewką
Tuńczyka przekładamy na cedzak i odsączamy z zalewy. Marchewkę obieramy i myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Do pojemnika w automacie wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól i cukier oraz wlewamy ciepłą wodę i olej. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, startą marchewkę i suszone pomidory w płatkach oraz chia.

Włączamy automat na program - 1 i pieczemy przez 3 godziny. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.
Chleb pszenny z tuńczykiem i marchewką
Tuńczyka wyjmujemy z puszki i odsączamy z zalewy.
Chleb pszenny z tuńczykiem i marchewką
Obraną i umytą marchewkę ścieramy na tarce.
Chleb pszenny z tuńczykiem i marchewką
Do pojemnika wsypujemy mąkę, sól, cukier, suche drożdże, wlewamy olej i wodę.
Chleb pszenny z tuńczykiem i marchewką
Dodajemy resztę składników i pieczemy chleb.

Tagi:

wypieki chleb