Sposób przygotowania:
Chleb na zakwasie z marchewką i orzechami
Zaczyn: składniki zaczynu zmieszać wieczorem, dnia poprzedniego i odstawić pod przykryciem.
Marchew (waga po obraniu) zetrzeć na tarce o średnich oczkach i wrzucić do misy robota. Dodać wodę. Wsypać sól i wlać zaczyn. Wsypać mąkę pszenną, orkiszową i żytnią. Na koniec dodać siekane orzechy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie przełożyć do keksówki (dł. 20cm) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać, oprószyć mąką i odstawić na 2,5-3 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce.
Marchew (waga po obraniu) zetrzeć na tarce o średnich oczkach i wrzucić do misy robota. Dodać wodę. Wsypać sól i wlać zaczyn. Wsypać mąkę pszenną, orkiszową i żytnią. Na koniec dodać siekane orzechy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie przełożyć do keksówki (dł. 20cm) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać, oprószyć mąką i odstawić na 2,5-3 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce.