zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Mleczny chleb pszenno orkiszowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś mam pyszny chlebek pszenno orkiszowy. Tym razem nie pieczony w naczyniu żaroodpornym a w zwykłej blaszce keksowej. Na śniadanie czy kolację idealny.

Mleczny chleb pszenno orkiszowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mleczny chleb pszenno orkiszowy

 

Sposób przygotowania:

Mleczny chleb pszenno orkiszowy
Suche składniki wymieszać w misce.

Potem do nich wlać mleko i za pomocą drewnianej łyżki wymieszać ciasto a potem je wyrobić.

Ciasto oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.

Potem przełożyć ciasto do keksówki o wymiarach 11 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i lekko oprószyć wierzch mąką.

Foremkę przykryć ściereczką i znów zostawić ciasto do wyrośnięcia.

Po podrośnięciu ciasta foremkę wstawić do piekarnika wcześniej nagrzanego do 200 stopni.

Chleb piec godzinę a potem wystudzić na kratce.
Mleczny chleb pszenno orkiszowy
chleb podczas pieczenia w nagrzanym piekarniku
Mleczny chleb pszenno orkiszowy
chleb po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika