SUPERPRZEPIS

Drożdżowy chleb marchewkowy

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Drożdżowy chleb marchewkowy Więcej zdjęć (5)

Drożdżowy chleb w pięknym kolorze, dzięki soczystej marchewce. Przyjemnie mięciutki i puszysty, na 3-4 dzień po opieczeniu w tosterze idealny z masłem i dżemem

Składniki:

Drożdżowy chleb marchewkowy

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy chleb marchewkowy
Zaczyn: wodę wymieszać z pokruszonymi drożdżami i mąką, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Puree: ugotowaną marchewkę (można ugotować w zupie, rosole itp.) połamać i wrzucić do wysokiego pojemnika, wlać mleko, blenderem zmiksować na krem.

Do wyrośniętego zaczynu dodać puree z marchewki, dodać cukier, sól i roztopione masło. Wsypać mąkę pszenną i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tm czasie ciasto krótko wyrobić, uformować bochenek i przełożyć do keksówki. Odstawić na 30 minut.

Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 40 minut w 180 stopniach, wystudzić na kratce. 
Drożdżowy chleb marchewkowy
marchewkę i mleko zmiksować blenderem na puree
Drożdżowy chleb marchewkowy
do zaczynu dodać puree z marchewki i pozostałe składniki
Drożdżowy chleb marchewkowy
na koniec wsypać mąkę i zagnieść gładkie ciasto
Drożdżowy chleb marchewkowy
wyrośnięty bochenek posmarować jajkiem i posypać sezamem