Sposób przygotowania:
Drożdżowy chleb marchewkowy
Zaczyn: wodę wymieszać z pokruszonymi drożdżami i mąką, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Puree: ugotowaną marchewkę (można ugotować w zupie, rosole itp.) połamać i wrzucić do wysokiego pojemnika, wlać mleko, blenderem zmiksować na krem.
Do wyrośniętego zaczynu dodać puree z marchewki, dodać cukier, sól i roztopione masło. Wsypać mąkę pszenną i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tm czasie ciasto krótko wyrobić, uformować bochenek i przełożyć do keksówki. Odstawić na 30 minut.
Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 40 minut w 180 stopniach, wystudzić na kratce.
Do wyrośniętego zaczynu dodać puree z marchewki, dodać cukier, sól i roztopione masło. Wsypać mąkę pszenną i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tm czasie ciasto krótko wyrobić, uformować bochenek i przełożyć do keksówki. Odstawić na 30 minut.
Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 40 minut w 180 stopniach, wystudzić na kratce.