Sposób przygotowania:
Chleb z marchewką i suszonymi pomidoramiETAP 1:
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki.
Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 2:
W drugiej misce mąkę wymieszać z solą, wlać ciepłą wodę, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać około 5 minut.
ETAP 3:
Następnie dodać startą na tarce o dużych otworach marchewkę i pokrojone w kostkę pomidory.
Wyrabiać następne pięć minut, przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąkę deskę, przerobić, uformować, włożyć do posmarowanej masłem i oprószonej bułą tartą foremki keksowej o wymiarach 30/12 cm.
Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
ETAP 5:
Następnie naciąć ostrym nożem, posmarować wodą, posypać makiem.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.