jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Ciasto ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto szpinakowe na słono dla tych co preferują bardziej słone niż słodkie na odmianę. Przełożyłam masą z serka mascarpone z jogurtem i serem żółtym.

Ciasto ze szpinakiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze szpinakiem
Szpinak rozmrożony osączyć nas sitku, następnie podsmażyć z cebulką pokrojoną drobno i ząbkiem czosnku pokrojonym drobniutko lub przepuszczonym przez praskę.

Przyprawić solą i pieprzem, wystudzić, dodać żółty ser starty na tarce, wymieszać. W osobnej miseczce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia.

Jogurt wlać do oliwy, wymieszać, po czym połączyć oba rodzaje składników z miseczek. Dodać czosnek i wymieszać wszystko razem, rozsmarować cienko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 15 minut.

Po lekkim wystudzeniu kroić kwadraty i smarować masą przygotowaną z serka mascarpone i sklejać ciastka.

Można zrobić kilka warstw lub jedną. Smacznego
Ciasto ze szpinakiem
Szpinak rozmrożony pozostawić na sitku aby ociekł
Ciasto ze szpinakiem
W miseczkach osobnych przygotować mąki i jogyrt, następnie wymieszać
Ciasto ze szpinakiem
szpinak podsmażyć z cebulką i czosnkiem,wystudzić
Ciasto ze szpinakiem
Połączyć szpinak z masą z mąki i jogirtu, wymieszać i piec w 190 stopniach około 15 minut
Ciasto ze szpinakiem
Pokroić na dowolne kwadraty i smarować masą z serka maskarpone