grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Chleb razowy z jogurtem, bez wyrastania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki w przygotowaniu, nie wymagający dużej pracy, chleb razowy z dodatkiem jogurtu naturalnego. Chleb nie wymaga wyrastania, ponieważ w przepisie nie są użyte drożdże. Chleb jest bardzo delikatny w smaku, puszysty w środku a chrupiący z zewnątrz.

Chleb razowy z jogurtem, bez wyrastania Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb razowy z jogurtem, bez wyrastania

 

  • 180 g mąki pszennej
  • 180 g mąki razowej
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Chleb razowy z jogurtem, bez wyrastania

Przygotowanie chleba

Chleb razowy z jogurtem, bez wyrastania
Jogurt naturalny powinien być w temperaturze pokojowej.

W dużej misce mieszamy mąkę pszenną i razową. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Całość mieszamy. Do środka wlewamy jogurt naturalny. Ciasto na chleb wyrabiamy do momentu aż będzie jednolite. Z ciasta formujemy kulę.

Pieczenie chleba

Chleb razowy z jogurtem, bez wyrastania
Wierzch chleba delikatnie nacinamy, oprószamy mąką.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.


Na blaszce układamy chleb. Chleb pieczemy ok. 30-35 minut.