Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Chleb razowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chleb od którego zaczęła się przygoda z wypekeim pieczywa:):)

Chleb razowy

Składniki:

Chleb razowy

 

  • mąka chlebowa razowa - 450 gram
  • mąka pszenna - 220 gram
  • woda - 450 ml
  • olej - 1 łyżka
  • sól - 2 łyżeczki
  • cukier - 1 łyżka
  • drożdże świeże - 40 gram

 

Sposób przygotowania:

Chleb razowy


Drożdże podgrzej z wodą i cukrem, do momentu aż rozpuszcząsie całkowicie drożdże. Piekarnik nastaw na 200*C. Połącz olej, mąkę razową, pszenną sól i podgrzane wcześniej drożdże - wyrabiaj ręcznie około 5 minut. Teraz odstaw ciasto na około 40 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Wyrosnięte ciasto przełóż do wysmarowanej formy ( keksówki) tłuszczem obsyp mąką i piecz około 60 minu. Smacznego!