Sposób przygotowania:
Chleb razowy pszenno-żytni z kminem
-Mąkę wsypać do miski, wlać wodę i zakwas/dokarmiony 10 godzin wcześniej , dodać miód , wymieszać. -Następnie dodać sól, płatki owsiane i 1 łyżeczkę kminu. -Drewnianą łyżką wyrobić ciasto. -Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.3-4 godziny. -Kiedy ciasto podrośnie przełożyć je na omączony blat, złożyć i uformować kulę. -Przełożyć do miski nasmarowanej obficie oliwą /lub olejem/. Moje ciasto było dość klejące i trudne do formowania , dlatego zrezygnowałam z przełożenia go do kosza. -Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 6 godzin /zależy od temperatury pomieszczenia i mocy zakwasu/. -Wyrośnięty bochenek przełożyć /odwracając do góry dnem/ na blaszkę /u mnie okrągła aluminiowa wyłożona papierem i posypana otrębami/. -Chlebek naciąć, posypać kminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C. -Po 15 minutach obniżyć temperaturę do 200 st.C i piec ok.30-40 minut. -Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.
zewa
Twój chlebuś jest bardzo apetyczny :)
cris
A ja już nie pamietam jak smakuje ten ze sklepu.Piekę raz ,czasem dwa razy w tygodniu.
edytaha