Sposób przygotowania:
Rolada ze szpinakiem ryżem i makreląETAP 1:
Ryż ugotować do miękkości ,odcedzić i ostudzić.
Rybę oczyścić z ości, rozdrobnić w palach na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski, wymieszać z ryżem ,musztardą.
Odłożyć do lodówki na około 20-25 minut.
ETAP 2:
Białka oddzielić do żółtek. Żółtka połączyć z przyprawami ( poza solą) oraz sodą i roztrzepać całość. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli.
Do ubitej białek dodać żółtka i delikatnie całość wymieszać mikserem.
Blaszkę (28*23 cm)wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st i piec około 12-15 minut, do wyraźnego zrumienia.
ETAP 3:
Wyjąć z piekarnika, ułożyć na arkuszu folii aluminiowej papierem do góry. Zdjąć ostrożnie papier.
Następnie rozłożyć szpinak, na którym rozsmarować farsz z ryżu i ryby.
Mocno zwinąć w roladę. . Owinąć w folię aluminiową, zwijając końce jak cukierek.
Zostawić do ostygnięcia po czym wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego!
halina