monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Rolada ze szpinakiem ryżem i makrelą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rolada smakuje wyśmienicie na zimno jaki i na ciepło. Bardzo przypadł mi do gustu ten pomysł , może i Wam się spodoba, zapraszam:)

Rolada ze szpinakiem ryżem i makrelą

Składniki:

Rolada ze szpinakiem ryżem i makrelą

 

Sposób przygotowania:

Rolada ze szpinakiem ryżem i makrelą

ETAP 1:

Rolada ze szpinakiem ryżem i makrelą
mięso ryby wymieszać z ryżem i musztardą

Ryż ugotować do miękkości ,odcedzić i ostudzić.

Rybę oczyścić z ości, rozdrobnić w palach na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski, wymieszać z ryżem ,musztardą.

Odłożyć do lodówki na około 20-25 minut.

ETAP 2:

Rolada ze szpinakiem ryżem i makrelą
masę jajeczną wylać do formy i piec 12-15 minut

Białka oddzielić do żółtek. Żółtka połączyć z przyprawami ( poza solą) oraz sodą i roztrzepać całość. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli.

Do ubitej białek dodać żółtka i delikatnie całość wymieszać mikserem.

Blaszkę (28*23 cm)wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st i piec około 12-15 minut, do wyraźnego zrumienia.

ETAP 3:

Rolada ze szpinakiem ryżem i makrelą
rozłożyć równomiernie farsz i zrolować

Wyjąć z piekarnika, ułożyć na arkuszu folii aluminiowej papierem do góry. Zdjąć ostrożnie papier.
Następnie rozłożyć szpinak, na którym rozsmarować farsz z ryżu i ryby.

Mocno zwinąć w roladę. . Owinąć w folię aluminiową, zwijając końce jak cukierek.

Zostawić do ostygnięcia po czym wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Smacznego!