Sposób przygotowania:
Chleb razowy z otrębami i żurawiną.
Z odrobiny wody,2 łyżek mąki, cukru i drożdży robimy zaczyn. W innym większym naczyniu rozrabiamy resztę wody z miodem. Mąki, sól i żurawinę mieszamy razem aby równomiernie się rozłożyły. Gdy zaczyn się ruszy...wlewamy do wody z miodem, a następnie do suchych składników. Wyrabiamy chwilę, aby się tylko połączyły składniki. Przykrywamy i odstawiamy niech rośnie. Jak podwoi swoją objętość przekładamy do foremki wyłożonej papierem. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy otrębami. Znów przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wsadzamy do gorącego piekarnika (200 stopni) na 40 min. Po wyłączeniu nie otwieramy zaraz drzwiczek, niech sobie jeszcze posiedzi z 15 minut.