Sposób przygotowania:
Chleb Spiski Mariel
Przygotowujemy zaczyn czyli szklanka letniej wody, drożdże ,ziemniaki ugotowane przepuszczone przez praskę i mąka zarabiamy lekkie ciasto i zostawiamy na trzy godziny aby wyrosło ... Po upływie czasu jeśli jest taka potrzeba dodajemy mąki , ale nie za dużo bo ciasto nie może być zbite, można też dodać różnych ziaren według uznania min. słonecznika , pszenicy , siemienia lnianego lub na słodko orzechów czy rodzynek ,ja preferuje chleb bez dodatków , którym się zajadamy z domowym masełkiem i własnoręcznie robionym serem żółtym Formujemy okrągły placek układamy na brytfannę wyłożoną papierem dopieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika na180 stopni .Pieczemy około 40 minut , ale to trzeba samemu ocenić chleb ma być zarumieniony , wtedy mleko mieszamy z cukrem i smarujemy wierzch chlebka , zostawiamy do wystudzenia.