mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Chleb Spiski Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny wiejski chlebek można spokojnie powiedzieć , że pieczony od pokoleń.

Chleb Spiski Mariel Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb Spiski Mariel

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb Spiski Mariel
Przygotowujemy zaczyn czyli szklanka letniej wody, drożdże ,ziemniaki ugotowane przepuszczone przez praskę i mąka zarabiamy lekkie ciasto i zostawiamy na trzy godziny aby wyrosło ... Po upływie czasu jeśli jest taka potrzeba dodajemy mąki , ale nie za dużo bo ciasto nie może być zbite, można też dodać różnych ziaren według uznania min. słonecznika , pszenicy , siemienia lnianego lub na słodko orzechów czy rodzynek ,ja preferuje chleb bez dodatków , którym się zajadamy z domowym masełkiem i własnoręcznie robionym serem żółtym Formujemy okrągły placek układamy na brytfannę wyłożoną papierem dopieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika na180 stopni .Pieczemy około 40 minut , ale to trzeba samemu ocenić chleb ma być zarumieniony , wtedy mleko mieszamy z cukrem i smarujemy wierzch chlebka , zostawiamy do wystudzenia.
Chleb Spiski Mariel
składniki ze sobą mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia
Chleb Spiski Mariel
na brytfannie wyłożonej papierem formujemy chlebek
Chleb Spiski Mariel
upieczony chlebek smarujemy mlekiem z cukrem

Tagi:

chleb