Książka Kucharska: Kuchnia węgierska

Chleb węgierski na zakwasie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Hungarian sourdough rye bread..

Chleb węgierski na zakwasie

Składniki:

Chleb węgierski na zakwasie

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb węgierski na zakwasie
1. Drożdże mieszamy z cukrem i wodą Odstawiamy na 15 minut.

2. Po kolei dodajemy pozostałe składniki - najpierw płynne, potem suche. Zagniatamy ciasto - można mikserem z hakiem.

3. Ciasto będzie dosyć luźne i klejące.

Przełożyć do miski, przykryć folią i pozwolić mu odpocząć 30 minut.



4. Keksówkę lub gliniany garnek spryskać olejem i wysypać otrębami żytnimi.

Przełożyć ciasto i odstawić do wyrośnięcia (u mnie zajęło to 3 godziny).



5. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić wyrośnięty chleb i piec ok. 45 minut. Jeśli pieczemy w garnku - garnek wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na temp. 180 st C i pieczemy ok. 60 minut (w zaleźności od tego, jak szybko nagrzeje się piekarnik. Od momentu osiągniecia przez niego temp. 180 st C, czas pieczenia wynosi ok. 45 minut).

6. Upieczony chleb popukany od spodu, wydaje głuchy odgłos.



7. Przed krojeniem należy bochenek dokładnie wystudzić.



 Smacznego!



Tagi:

chleb