Sposób przygotowania:
Paella z kurczakiem
Pałki z kurczaka obsypać przyprawami, skropić oliwą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Warzywa pokroić: bakłażana w kostkę, papryki w paski. Fasolę osączyć. Nitki szafranu namoczyć w 1/2 szklanki wrzątku.
Pałki obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać bakłażana i papryki, podsmażyć. Na patelnię wsypać ryż, smażyć 5 minut często mieszając. Całość zalać winem, 1 szklanką wrzątku i wodą z szafranem. Przykryć i dusić na małym ogniu około 30 minut. W tym czasie nie mieszać, tylko czasem potrząsać całą patelnią. W połowie gotowania obrócić mięso i wsypać fasolę.
Kiedy ryż wchłonie cały płyn, a mięso będzie miękkie, doprawić do smaku i wymieszać.
Smacznego :)
Warzywa pokroić: bakłażana w kostkę, papryki w paski. Fasolę osączyć. Nitki szafranu namoczyć w 1/2 szklanki wrzątku.
Pałki obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać bakłażana i papryki, podsmażyć. Na patelnię wsypać ryż, smażyć 5 minut często mieszając. Całość zalać winem, 1 szklanką wrzątku i wodą z szafranem. Przykryć i dusić na małym ogniu około 30 minut. W tym czasie nie mieszać, tylko czasem potrząsać całą patelnią. W połowie gotowania obrócić mięso i wsypać fasolę.
Kiedy ryż wchłonie cały płyn, a mięso będzie miękkie, doprawić do smaku i wymieszać.
Smacznego :)