zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Chleb pszenno - kukurydziany z osrtopestem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kolejny pyszny chleb, tym razem pszenny z mąką kukurydzianą i ostropestem. Jeśli jeszcze nie pieczesz chleba to zachęcam.

Chleb pszenno - kukurydziany z osrtopestem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno - kukurydziany z osrtopestem

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno - kukurydziany z osrtopestem
Drożdże wrzucić do miski, wsypać cukier i wymieszać aż drożdże staną się płynne. Potem wlać wodę, wsypać wszystkie suche składniki wcześniej wymieszane i lekko połączyć je z płynnymi składnikami. Wlać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia zakryte ściereczką.

Gdy podrośnie ponownie wyrobić i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Oprószyć ponownie mąką, ponownie zakryć ściereczką i znów zostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość chleb naciąć nożem i wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z naczyniem z wodą ustawionym na dnie piekarnika.

Chleb piec około godzinę a potem chleb wyjąć z formy i wystudzić.
Chleb pszenno - kukurydziany z osrtopestem
ciasto wyrobic i zostawić do wyrośnięcia.
Chleb pszenno - kukurydziany z osrtopestem
tak wyglada ciasto po wyrośnięciu przed umieszczeniem w blaszce
Chleb pszenno - kukurydziany z osrtopestem
ciasto po ponownym wyrobieniu przełożyć do keksówki
Chleb pszenno - kukurydziany z osrtopestem
tak wyglada chleb po wyjęciu z piekarnika.