Sposób przygotowania:
Chleb pszenno - kukurydziany z osrtopestem
Drożdże wrzucić do miski, wsypać cukier i wymieszać aż drożdże staną się płynne. Potem wlać wodę, wsypać wszystkie suche składniki wcześniej wymieszane i lekko połączyć je z płynnymi składnikami. Wlać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia zakryte ściereczką.
Gdy podrośnie ponownie wyrobić i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Oprószyć ponownie mąką, ponownie zakryć ściereczką i znów zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość chleb naciąć nożem i wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z naczyniem z wodą ustawionym na dnie piekarnika.
Chleb piec około godzinę a potem chleb wyjąć z formy i wystudzić.
Gdy podrośnie ponownie wyrobić i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Oprószyć ponownie mąką, ponownie zakryć ściereczką i znów zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość chleb naciąć nożem i wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z naczyniem z wodą ustawionym na dnie piekarnika.
Chleb piec około godzinę a potem chleb wyjąć z formy i wystudzić.