czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Enchilada z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Enchilada to meksykańskie danie - tortille z farszem mięsnym, koniecznie doprawione chili i zapiekane w piekarniku.

Enchilada z kurczakiem

Składniki:

Enchilada z kurczakiem

 

  • 3 tortille 30 cm
  • ok. 0,5 kg fileta z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 cebule
  • 1 szklanka sosu meksykańskiego
  • sól, słodka papryka
  • czubryca czerwona
  • sos serowy chili

Sposób przygotowania:

Enchilada z kurczakiem
Fileta pokroić w niedużą kostkę i obsypać czubrycą. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać kurczaka i obsmażyć. Kukurydzę osączyć i dodać do mięsa, zalać sosem meksykańskim, gotowa przez kilka minut, doprawić do smaku solą i słodką papryką.

Tortillę posmarować sosem serowym, nałożyć jedną trzecią sosu, zwinąć i przekroić na pół, Układać w naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny.

Podawać z sosem serowym.

Smacznego :)