zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb na zaczynie poolish

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Oglądając odcinek programu Bake off ale ciacho zaciekawił mnie zaczyn poolish. Zaczęłam szperać w internecie, znalazłam przepis nastawiłam wieczorem zaczyn. Muszę przyznać, że chleb wyszedł rewelacyjny i zjedliśmy go ze smakiem.

Chleb na zaczynie poolish

Składniki:

Chleb na zaczynie poolish

 

 

  • ciasto właściwe :
  • 450 g mąki pszennej typ 750
  • 170 g letniej wody
  • cały zaczyn poolish
  • 20 g soli
  • 5 g suchych drożdży ( instant )

Sposób przygotowania:

Chleb na zaczynie poolish
Drożdże rozmieszać w wodzie a potem wsypać do niej mąkę. Wszystko mieszać aż masa się połączy. Naczynie z zaczynem dokładnie zakryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Po upływie tego czasu mąkę na ciasto wymieszać z wodą, dodać cały poolish, wymieszać do połączenia się składników. Znów naczynie zakryć folią i zostawić ciasto na pól godziny.

Po upływie tego czasu do ciasta dodać drożdże i sól i wyrobić elastyczne ale nie za bardzo luźne i gładkie ciasto. Zakryć znowu folią i zostawić na 70 minut.

Po upływie 25 minut wyjąc ciasto na lekko oprószony mąką blat i złożyć ciasto kilka razy. Umieścić je w misce, znów zakryć i czynność składania powtórzyć po kolejnych 25 minutach. Trzeci raz złożyć po 20 minutach.

Okrągły koszyk do rozrostu obsypać mąką, z ciasta uformować bochenek a potem ułożyć go delikatnie w koszyku zlepieniem do dołu. Oprószyć mąką i zakryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto już ładnie wyrośnie nagrzać piekarnik do 240 stopni.

Na dnie piekarnika wstawić naczynie z wodą a na kratce umieścić jeśli macie kamień do pizzy to kamień a jeśli nie to duży ceramiczny talerz ( ja użyłam talerza ).

Gdy piekarnik jest nagrzany delikatnie wyjąć talerz, położyć go na koszyku z ciastem, szybko odwrócić, tak aby ciasto znalazło się na talerzu, naciąć wierzch bochenka i wstawić do piekarnika. Talerz jest bardzo gorący więc należy uważać aby się nie oparzyć. Chleb piec 35 minut ale w połowie pieczenia uchylić drzwiczki aby para wydostała się z piekarnika, zamknąć piekarnik i piec chleb do końca czasu.

Upieczony chleb wystudzić na kratce.

( Czas pieczenia zależy od piekarnika jaki posiadamy, może będzie konieczność wydłużyć go o 5 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy lub bochenek pod spodem wydaje głuchy odgłos chleb jest upieczony ).

Tagi:

pieczywo chleb