Sposób przygotowania:
Chleb na zaczynie poolish
Drożdże rozmieszać w wodzie a potem wsypać do niej mąkę. Wszystko mieszać aż masa się połączy. Naczynie z zaczynem dokładnie zakryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Po upływie tego czasu mąkę na ciasto wymieszać z wodą, dodać cały poolish, wymieszać do połączenia się składników. Znów naczynie zakryć folią i zostawić ciasto na pól godziny.
Po upływie tego czasu do ciasta dodać drożdże i sól i wyrobić elastyczne ale nie za bardzo luźne i gładkie ciasto. Zakryć znowu folią i zostawić na 70 minut.
Po upływie 25 minut wyjąc ciasto na lekko oprószony mąką blat i złożyć ciasto kilka razy. Umieścić je w misce, znów zakryć i czynność składania powtórzyć po kolejnych 25 minutach. Trzeci raz złożyć po 20 minutach.
Okrągły koszyk do rozrostu obsypać mąką, z ciasta uformować bochenek a potem ułożyć go delikatnie w koszyku zlepieniem do dołu. Oprószyć mąką i zakryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto już ładnie wyrośnie nagrzać piekarnik do 240 stopni.
Na dnie piekarnika wstawić naczynie z wodą a na kratce umieścić jeśli macie kamień do pizzy to kamień a jeśli nie to duży ceramiczny talerz ( ja użyłam talerza ).
Gdy piekarnik jest nagrzany delikatnie wyjąć talerz, położyć go na koszyku z ciastem, szybko odwrócić, tak aby ciasto znalazło się na talerzu, naciąć wierzch bochenka i wstawić do piekarnika. Talerz jest bardzo gorący więc należy uważać aby się nie oparzyć. Chleb piec 35 minut ale w połowie pieczenia uchylić drzwiczki aby para wydostała się z piekarnika, zamknąć piekarnik i piec chleb do końca czasu.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
( Czas pieczenia zależy od piekarnika jaki posiadamy, może będzie konieczność wydłużyć go o 5 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy lub bochenek pod spodem wydaje głuchy odgłos chleb jest upieczony ).
Po upływie tego czasu do ciasta dodać drożdże i sól i wyrobić elastyczne ale nie za bardzo luźne i gładkie ciasto. Zakryć znowu folią i zostawić na 70 minut.
Po upływie 25 minut wyjąc ciasto na lekko oprószony mąką blat i złożyć ciasto kilka razy. Umieścić je w misce, znów zakryć i czynność składania powtórzyć po kolejnych 25 minutach. Trzeci raz złożyć po 20 minutach.
Okrągły koszyk do rozrostu obsypać mąką, z ciasta uformować bochenek a potem ułożyć go delikatnie w koszyku zlepieniem do dołu. Oprószyć mąką i zakryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto już ładnie wyrośnie nagrzać piekarnik do 240 stopni.
Na dnie piekarnika wstawić naczynie z wodą a na kratce umieścić jeśli macie kamień do pizzy to kamień a jeśli nie to duży ceramiczny talerz ( ja użyłam talerza ).
Gdy piekarnik jest nagrzany delikatnie wyjąć talerz, położyć go na koszyku z ciastem, szybko odwrócić, tak aby ciasto znalazło się na talerzu, naciąć wierzch bochenka i wstawić do piekarnika. Talerz jest bardzo gorący więc należy uważać aby się nie oparzyć. Chleb piec 35 minut ale w połowie pieczenia uchylić drzwiczki aby para wydostała się z piekarnika, zamknąć piekarnik i piec chleb do końca czasu.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
( Czas pieczenia zależy od piekarnika jaki posiadamy, może będzie konieczność wydłużyć go o 5 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy lub bochenek pod spodem wydaje głuchy odgłos chleb jest upieczony ).
SylaUla