Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Chleb XXL z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 35
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kupując chleb w sklepie, nie wiesz co jesz, wytrzymuje trzy dni i jest stary. Mój chleb jest pieczony z tych produktów, które chcę dodać, a jego świeżość utrzymuje się do tygodnie.

Chleb XXL z żurawiną

Składniki:

Chleb XXL z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Chleb XXL z żurawiną

I

Chleb XXL z żurawiną

1. Drożdże kruszę do miski, dodaję jedną łyżkę mąki pszennej oraz 1 szk. wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
2. Do dużej miski wsypuję obie mąki, sól, wyrośnięty rozczyn, wodę, oliwę, dokładnie wyrabiam ciasto. Ciasto jak jest za gęste, dolewam więcej wody.
3. Na koniec wyrobione ciasto łączę z żurawiną i odstawiam na jedną godzinę.

II

Chleb XXL z żurawiną

4. Blaszkę smaruję olejem za pomocą pędzelka, na blaszkę wykładam wyrośnięte ciasto i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.

III

5. Chleb gotowy.
6. Smacznego