WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Chleb orkiszowy z żurawiną i ziarnami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny i zdrowy chlebek orkiszowy ze słodką żurawiną i chrupiącymi ziarnami słonecznika i dyni. Idealny do domowego masła.

Chleb orkiszowy z żurawiną i ziarnami

Składniki:

Chleb orkiszowy z żurawiną i ziarnami

Składniki na jedną keksówkę

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowy z żurawiną i ziarnami

Dodatki

Chleb orkiszowy z żurawiną i ziarnami
Żurawiny możemy dodać nieco więcej wg uznania.

Suszoną żurawinę oraz pestki słonecznika i dyni lekko siekamy.

Mieszanie

Chleb orkiszowy z żurawiną i ziarnami
Do składników suchych wlewamy płynne i mieszamy.

Do miski przesypujemy wszystkie składniki sypkie i dokładnie mieszamy. Dolewamy wodę i masło. Mieszamy, po czym dodajemy posiekaną żurawinę i ziarna dyni i słonecznika.

Wyrabianie

Chleb orkiszowy z żurawiną i ziarnami
Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy.

Wszystkie składniki po połączeniu bardzo dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie dość zwarte i przestanie się mocno kleić.

Pieczenie

Chleb orkiszowy z żurawiną i ziarnami
Chleb po upieczeniu powinien mieć ciemną, chrupiącą skórkę.

Wyrobione ciasto na chleb przekładamy do blaszki keksówki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę . Pieczemy w 200 stopniach, przez ok godzinę. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynko z wodą. Przestudzamy dokładnie na kratce.