Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pasztet rosołowy z pomidorami i świeżą bazylią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso i warzywa, które zostały nam po gotowaniu rosołu warto wykorzystać do przygotowania pysznego pasztetu z dodatkiem dojrzałych pomidorów i świeżej bazylii.

Pasztet rosołowy z pomidorami i świeżą bazylią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet rosołowy z pomidorami i świeżą bazylią

 

  • 850 gram mięsa z rosołu (waga po obraniu z kości) - kurczak, indyk, wołowina
  • 850 gram warzyw z rosołu (marchew, pietruszka, seler, por, cebula)
  • 2 duże pęczki bazylii
  • 3 duże pomidory malinowe
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Pasztet rosołowy z pomidorami i świeżą bazylią
Obrane z kości mięso oraz warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa.

Mielimy również pomidory.

Dodajemy kaszę mannę, jajka, bazylię oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia blaszek.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 50-55 minut.
Pasztet rosołowy z pomidorami i świeżą bazylią
Obrane z kości mięso oraz warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa.
Pasztet rosołowy z pomidorami i świeżą bazylią
Oczyszczone świeże listki bazylii drobno siekamy.
Pasztet rosołowy z pomidorami i świeżą bazylią
Pomidory również przepuszczamy przez maszynkę.
Pasztet rosołowy z pomidorami i świeżą bazylią
Dodajemy kaszę mannę, jajka, bazylię oraz przyprawy.