Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pszenno-kukurydziany chleb z żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chleb z mąki pszennej i kukurydzianej z dodatkiem suszonej żurawiny i ziaren słonecznika jest rewelacyjny.

Pszenno-kukurydziany chleb z żurawiną

Składniki:

Pszenno-kukurydziany chleb z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Pszenno-kukurydziany chleb z żurawiną

ETAP 1:

Pszenno-kukurydziany chleb z żurawiną
Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i pól szkl wody zrobić rozczyn

Drożdże wymieszać z cukrem, wlać pół szklanki ciepłej wody, wsypać 2 łyżki mąki zamieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Pszenno-kukurydziany chleb z żurawiną
Wszystkie składniki ciasta razem połączyć

Obie mąki przesiać do miski, dodać sól, resztę ciepłej wody, rozczyn i wyrabiać około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodać olej, wsypać ziarna słonecznika i żurawinę.

ETAP 3:

Pszenno-kukurydziany chleb z żurawiną
Ciasto wyrobić i odłożyć w ciepłe miejsce

Wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Pszenno-kukurydziany chleb z żurawiną
Ciasto włozyć do przygotowanej blaszki i przykryć ściereczką

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odgazować, wyłożyć na posypaną mąką deskę i uformować.
Włożyć do posmarowanej tłuszczem foremki keksowej, ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

ETAP 5:

Pszenno-kukurydziany chleb z żurawiną

Następnie wyrośnięte ciasto w kilku miejscach naciąć ostrym nożem, posmarować wodą, posypać czarnuszką. Włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temp 180 stopni i piec około 40 minut.