Sposób przygotowania:
Pszenno-kukurydziany chleb z żurawinąETAP 1:
Drożdże wymieszać z cukrem, wlać pół szklanki ciepłej wody, wsypać 2 łyżki mąki zamieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Obie mąki przesiać do miski, dodać sól, resztę ciepłej wody, rozczyn i wyrabiać około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodać olej, wsypać ziarna słonecznika i żurawinę.
ETAP 3:
Wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie odchodziło od miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odgazować, wyłożyć na posypaną mąką deskę i uformować.
Włożyć do posmarowanej tłuszczem foremki keksowej, ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
ETAP 5:
Następnie wyrośnięte ciasto w kilku miejscach naciąć ostrym nożem, posmarować wodą, posypać czarnuszką. Włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temp 180 stopni i piec około 40 minut.
SylaUla