Sposób przygotowania:
Chleb z bułkami
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem, odstawić na kilka minut. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i wymieszać. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy i olej. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na 2 części. Z jednej uformować owalny bochenek, ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Z drugiej części ciasta uformować 5-6 okrągłych bułeczek i również ułożyć je na blasze. Odłożyć na ok. 20 minut do podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba i bułek posmarować białkiem jaja (można dodatkowo zrobić nacięcia). Chleb i bułki piec w 200 stopniach. Po ok. 30 minutach wyjąć bułki. Chleb piec dalej jeszcze 30-40 minut. Studzić na kratce.