Sposób przygotowania:
Chleb żytni z oliwkami
Przygotowanie zakwasu rozpoczynam tydzień wcześniej. W wiaderku po serze twarogowym mieszamy łyżkę mąki żytniej żurkowej z taką samą ilością wody. Następnego dnia dodaję ponownie porcję mąki i wody. I tak codziennie przez tydzień. Po 3 i 5 dniu ilość mąki i wody zwiększam odpowiednia do 2 i 3 łyżek (aby w sumie otrzymać 500g zakwasu). Gotowy zakwas przekładam do dużej misy. Wsypuję mąkę żurkową. Rozpoczynam mieszanie. Stopniowo dolewam wodę. Ciasto w pierwszej fazie będzie gęste, jednak wraz z wlewaniem wody stanie się lekko lejące. Odstawiam na godzinę, aby wstępnie rozpoczęło już „pracować”. Wtedy dodaję pestki słonecznika, sól, cukier oraz pokrojone oliwki. Chwilę mieszam i ciasto przelewam do wysmarowanych tłuszczem blaszek. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na około 4-5 godziny. Gdy ciasto ładnie porośnie skrapiam je wodą, a piekarnik rozgrzewam do 220°C. W tej temperaturze piekę około 15 minut. Potem temperaturę zmniejszam do 180°C i piekę kolejne 30 minut. Upieczony chleb można posmarować mlekiem. Dzięki temu skóra będzie miękka. Tak przygotowany chleb wytrzyma co najmniej tydzień czasu. Smacznego.