lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb z pestkami dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pachnie chlebkiem i pieczonymi pestkami dyni. Tym razem ziarna królują, jest ich sporo. Taki pyszny chleb można zjeść z wędlinką czy powidłami.

Chleb z pestkami dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z pestkami dyni

Składniki:

Sposób przygotowania:

Chleb z pestkami dyni

Wykonanie:

Najpierw odmierzyłam obydwie mąki oraz pestki dyni. Przesypałam składniki do misy i dodałam sól. W 200 ml wody rozpuściłam drożdże z cukrem. Zrobiłam wgłębienie w mące z pestkami dyni wlałam tam rozpuszczone drożdże, delikatnie zamieszałam, tak aby powstała zawiesina i zostawiłam przykryte ściereczką na 20 minut by drożdże wyrosły.
Po 20 minutach wlałam resztę ciepłej wody oraz olej. Wyrabiałam ciasto koło 15 minut, następnie włożyłam do misy aby wyrosło. Ciasto wyrastało godzinę przykryte ściereczką.
Po godzinie jeszcze raz wyrobiłam ciasto. Formę taką od babki lub keksową obsypujemy lekko mąką i przekładamy ciasto. Zostawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy pędzelkiem woda ( będzie chrupiąca skórka) i wstawiamy do piec nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy 15 minut. Zmniejszamy temp do 190 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.
Chleb wychodzi pyszny o chrupiącej skórce.

Chleb z pestkami dyni
Najpierw odmierzyłam obydwie mąki oraz pestki dyni. Przesypałam składniki do misy i dodałam sól.
Chleb z pestkami dyni
W 200 ml wody rozpuściłam drożdże z cukrem. Zrobiłam wgłębienie w mące z pestkami dyni wlałam tam rozpuszczone drożdże, delikatnie zamieszałam, tak aby powstała zawiesina i zostawiłam przykryte ściereczką na 20 minut by drożdże wyrosły.
Chleb z pestkami dyni
Po 20 minutach wlałam resztę ciepłej wody oraz olej. Wyrabiałam ciasto koło 15 minut, następnie włożyłam do misy aby wyrosło.
Chleb z pestkami dyni
Formę taką od babki lub keksową obsypujemy lekko mąką i przekładamy ciasto . Zostawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia.

Tagi:

chleb dynia