Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb pszenno-żytni z pestkami dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Smaczny chleb pszenno-żytni z pestkami dyni

Chleb pszenno-żytni z pestkami dyni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno-żytni z pestkami dyni

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni z pestkami dyni
Pierwszego dnia wieczorem w misce należy zmieszać składniki na zaczyn. Przykryć i odstawić na min 12 godzin. Następnego dnia rano do zaczynu wlać wodę i miód, wymieszać. W pojemniku od maszyny do chleba wymieszać obie mąki, sól i otręby. Wlać zawartość miski. Wsypać pół szklanki nasion dyni. Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na godzinę. Następnie ciasto zagnieść, przełożyć do dużej keksówki, mokrą dłonią wyrównać i posypać garścią nasion dyni. Odstawić pod ściereczką na wyrastanie (około 2-3 godzin). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 190 i piec kolejne 40 minut. Wystudzić na kratce.
Chleb pszenno-żytni z pestkami dyni
Pierwszego dnia wieczorem w misce należy zmieszać składniki na zaczyn. Przykryć i odstawić na min 12 godzin.
Chleb pszenno-żytni z pestkami dyni
Następnego dnia rano do zaczynu wlać wodę i miód, wymieszać. W pojemniku od maszyny do chleba wymieszać obie mąki, sól i otręby.
Chleb pszenno-żytni z pestkami dyni
Wlać zawartość miski. Wsypać pół szklanki nasion dyni. Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na godzinę.
Chleb pszenno-żytni z pestkami dyni
Następnie ciasto zagnieść, przełożyć do dużej keksówki, mokrą dłonią wyrównać i posypać garścią nasion dyni. Odstawić pod ściereczką na wyrastanie (około 2-3 godzin).