Sposób przygotowania:
Chleb z płatków owsianych na jogurcie
Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Płatki, przestudzony słonecznik, pestki dyni i siemię lniane umieścić w misce i zalać jogurtem naturalnym. Dodać sodę, sól i ewentualnie inne przyprawy. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Niedużą blaszkę (tak zwaną keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać surową masę do blaszki i piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Chlebek na drugi dzień wkładam do lodówki, bo dość szybko się psuje, dłużej zachowa świeżość w lodówce, niż w chlebaku.
Niedużą blaszkę (tak zwaną keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać surową masę do blaszki i piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Chlebek na drugi dzień wkładam do lodówki, bo dość szybko się psuje, dłużej zachowa świeżość w lodówce, niż w chlebaku.